Resident Evil 6 - Xbox One teszt

Oldalakat lehetne írni a Resident Evil széria legutóbbi számozott epizódjáról, hiszen talán még egy rész sem osztotta meg ennyire a rajongókat, mint a mostani. A Capcom viszont minden kritika ellenére töretlenül folytatja azt a már sokak által szidott üzletpolitikát, miszerint kiadja a jelen generációs szféra konzoljaira is az előző eresztéseket, ebből a szórásból pedig természetesen a hatodik rész sem maradhatott ki.

Resident Evil 6 - Xbox One teszt

A legelső és legfontosabb kérdés, hogy miben is jobb az újgenerációs verzió elődeinél? Azért, hogy ne legyen túl lehúzás érzete az újrakiadásnak szinte kötelező volt, hogy technológia szinten ne az előző konzolok szintjét hozza. Tehát mind PlayStation 4-en és mind Xbox One platformokon garantált az 1080p és 60fps. Emellett egyrészt némi tartalmi bővítést is eszközöltek a japán kollégák; ugyanis az eddigi DLC-k és PC-exkluzív játékmódok most már itt is elérhetőek lesznek. Másrészt egy remek megoldást is áthoztak az új verzióba; nagyon sokak szeme (köztük az enyém is) mérhetetlenül összeszűkült a rengeteg Quick Time Event (QTE) miatt. Hátránya, mivel gyakorlatilag kiveszi a kezünkből az irányítást és ezzel rákényszerít minket az állandó gombnyomogatásra, amit ha valaki nem szeret, akkor bizony ez az új funkció némi vigaszt nyújthat számára. Amint bekapcsoljuk a feature-t, onnantól kezdve a QTE-k közben nem enged többé meghalni minket a játék.

Resident Evil 6 - Xbox One teszt

Nagyjából a fentieket kínálja majd a Resident Evil 6, viszont sajnos alapjaiban túl nagy változást nem kapunk majd. A gond még mindig ugyanaz; lehet ez a játék a Capcom legdrágább és legambiciózusabbikja, egyszerűen túl sokat akar, és emellett mindenkinek olthatatlanul szeretne megfelelni. Ennek a két dolog egyvelege alkotja azt a céltalan érzést, ami a kampányok során átjárja a rajongókat. Pedig van itt minden (talán túl sok is); Leon kampány a régi Resident Evil fanoknak, Chris és Jake szcenárió az akciódús élmények kedvelőinek és még plusz egy Ada fejezet is kapunk, ami valahol az előbbiek között lebeg. Hiába a több tucatnyi játékidő és elképesztő mennyiségű tartalom, sajnos sok esetben inkább visszalépést tapasztalhatunk az ötödik részhez képest. Példaként ott vannak az erőtlen lövöldözős és verekedős részek, ráadásul ezen felül még beköszönnek néhol igen bugyuta karakter animációk is, ami az előző részben egyáltalán nem volt jellemző.

Resident Evil 6 - Xbox One teszt

Ha most hirtelen kellene felidéznem kedvenc videóimat, akkor nagy bajban lennék, pedig a Resident Evil 5 jó néhány átvezetőben megvolt az a bizonyos kraft, ami felejthetetlenné tett néhány jelenetet és párbeszédet. Nos, jelen esetben ez a plusz teljesen hiányzik. Apropó, ha már itt tartunk, akkor a karakteres főgonosztól búcsút kell intenünk, hiszen a megalomániás szöszink az ötödik rész óta lávafürdőzik valahol egy vulkán közepében, Carla meg hiába próbál hajazni méltó elődjére, mindezt sikertelenül teszi. Viszont ezektől függetlenül nem tudom azt mondani, hogy egy rossz játékkal van dolgunk. A cselekmény egész jól bonyolódik, amit ráadásul remek érzéssel húznak el itt-ott egészen a fináléig. Szólóban talán kicsit vontatottnak tűnhetnek a kampányok, viszont a kooperatív mód rengeteget tud dobni a játékélményen, ráadásként a hatodik rész Mercenaires szekciója talán az eddigi legszórakoztatóbb lett.

Resident Evil 6 - Xbox One teszt

Grafikailag a karakterek kidolgozottsága első osztályú, a fenti csiszolás vitathatatlanul jól áll neki. Ráadásul ki kell emelni, hogy a hollywoodi filmes jeleneteket megszégyenítő adrenalin- áradatban ugyancsak megtalálhatjuk a bennük rejlő értékeket.

Végezetül a Resident Evil 6 nem tudott kibújni a bőréből ezalatt a szűk négy év alatt, de a jelen generációs portnak nem is ez volt a feladata. A fő probléma változatlan, de valamiért mégis úgy érezzük, hogy „na jó, még egy-két pályát le kell tolnunk másodmagunkkal”, mert végeredményében nagyon élvezetes játék tud lenni. Akinek pedig egyáltalán nem tetszik, sőt az idén megjelenő és ugyancsak felturbózott negyedik és ötödik rész sem lesz nagyon az ínyére, az bátran vessen egy-két pillantást az új reményre, ugyanis a Revelations széria bizony tökéletes egyveleget szolgál minden Resident Evil rajongó számára.