Ellenfelek

Zombi (élőhalott):

Zombi (élőhalott)Származás: T-Vírussal fertőzött emberek, akiket először megölt a vírus, majd életre keltett. Lényegében holttestekről van szó amiknek csak pár alapvető, motorikus funkciója működik, mint a mozgás, valamint a táplálkozás. Ez éppen elég ahhoz, hogy veszélyt jelentsenek számunkra. Zombikkal nagyon sokszor találkozhatunk a játék során. Úgy is lehet mondani, hogy nélkülük nem lenne Resident Evil a Resident Evil. Arcuk semmit mondó, kihalt... Szakadt ruhában, esetleg hiányos végtagokkal ellátva fordulnak elő. Ezeknek az egykori embereknek semmi nem maradt meg az inteligenciájukból. Veszélyesek, és ha nem teszünk valamit ellenük, akkor bizony elevenen felfalnak minket.
Taktika: A zombik mozgása meglehetősen lassú, tehát általában bőven van időnk, hogy egy egyszerű pisztollyal likvidáljuk őket. Ha egy helyiségben egyszerre több is a nyomunkba ered, akkor először mindig a közelebbit célozzuk, hogy mindig megtartsunk egy bizonyos távolságot a zombi és karakterünk között. Ha valamelyik zombi túlságosan közel merészkedik, akkor sem kell kétségbe esnünk, főleg ha nálunk van a Shotgun. Kapjuk csak elő, és felfelé célozva túzeljünk vele! Az eredmény egy súlyos fejlövés, ami azonnal ártalmatlanná teszi a zombit. Ezt a fajta fejlövést minden Resident Evil játékosnak meg kell tanulnia, mert nagyon hatásos, és a többi Resident Evil játékban is működik! Ha egy zombit leterítettünk, akkor először mindig figyeljük meg, hogy elfolyt-e a vére, mert ha nem, akkor az azt jelenti, hogy még „életben van”! Felkelni már nem tud, de ha közel merészkedünk hozzá, akkor még a lábunkat elkaphatja. Ha ilyesmivel találkozunk, akkor csak lőjünk bele még 1 töltényt a pisztolyból, és ha elfolyt a vére, akkor többé már nem árthat nekünk!
Támadás: Nyakharapás, lábharapás, sav köpés

Cerberus (zombi kutya):

Cerberus (zombi kutya)Származás: Elsődleges Umbrella Corporation kísérleti alanyok. A Spencer Kastélyt őrző kutyákon végzett T-Vírus kisérletek eredményei. Testük rothadó, hiányos, ugyanakkor hihetetlen agresszívek és gyorsak. Többször is találkozunk majd velük a játék során. Általában a szabadban fordulnak elő, de okozhatnak meglepetéseket is.
Taktika: Igen egyszerű őket elpusztítani. Ha távolabb vannak tőlünk, akkor tökéletesen megteszi egy egyszerű pisztoly is. Amikor felénk indulnak, csak lőjünk rájuk egyet, amivel vissza tudjuk tartani. Miután feltápászkodnak, ismételjük meg az előző folyamatot! Ezt addig csináljuk, amíg ki nem adnak egy specifikus hangot, ami egyúttal a halálukat jelenti. Ha egyszerre több kutya ront ránk, és már nem győzzük a pisztollyal, akkor vegyük kézbe a Shotgun-t! Egy lövéssel akár többet is elintézhetünk egyszerre. Ha több Cerberus támad meg minket, akkor lehetőleg húzódjunk be egy sarokba, és onnan tüzeljünk! Így elkerülhetjük a hátbatámadásokat.
Támadás: Ugrás közbeni harapás

Hunter:

HunterSzármazás: Umbrella Corporation által készített első sikeresnek mondható B.O.W. (Bio Organic Weapon – Bioorganikus fegyver)! T-Vírussal fertőzött gyík DNS-e egyesítve az ember módosított DNS-ével. Ezen módszernek köszönhetően egy gyíkszerű, ember alakú szörny fejlődött ki. Bőre pikkelyes, zöld színű, karjain hatalmas karmok találhatók és elképesztően gyors! Tökéletes vadász! A project titkos elnevezése “MA-120 HUNTER” volt, de rövidebben csak „HUNTER”-nek is nevezték. A project igazi sikerét viszont nem csak ezek a dolgok tették lehetővé. Ezek a vadászok képesek egyszerű parancsok teljesítésére is, ugyanis valamilyen szintű értelmes inteligenciával rendelkeznek. Elsődleges feladatuk, hogy elpusztítsák azokat azokat az organizmusokat, amelyek szervezetében nincs jelen a T-Vírus!
Taktika: Nos, ezek a bestiák nagyon veszélyesek. (ha nem a legveszélyesebbek) Semmiképpen nem érdemes elszökni tőlük. Ha találkozunk egy Hunter-rel, akkor végezni kell vele. Ritka, ha sikerül megmenekülnünk tőlük. Ha még nincs meg a Colt Python fegyverünk, akkor feltétlen használjuk a Shotgun-t a likvidálásukra. Igyekezzünk pontosan célozni, és mindig a megfelelő időpontban elsütni a puskát. Távolságtól függően 4-8 Shotgun lövéssel el lehet intézni a Hunter-eket. Jill-lel használhatjuk a Bazooka-nkat is, mégpedig savas tölténnyel, mert az okozza a legnagyobb sérülést a Hunter-eknél. Miután megszereztük a Colt Python-t, ne sajnáljuk a töltényeit a Hunter-ekre! Mindeképpen el kell őket takarítani, és a legmegfelelőbb fegyver ellenük a Colt Python lesz majd!
Támadás: Karmolás, ugró karmolás, lefejezés (halálos)

Darazsak:

DarazsakSzármazás: Valójában semmi különös dolog sincs ezekkel a darazsakkal kapcsolatban... Az erdei házban található egy T-Vírussal fertőzött darázsfészek. A vírusnak köszönhetően a fészek lakói picit megnagyobbodtak, és természetesen jóval agresszívabbak is lettek.
Taktika: Teljes mértékben felesleges pazarolni rájuk az időt, de főleg az értékes lőszert! Ha felbukkannak, akkor a legegyszerűbb, ha azonnal futásnak eredünk, és be is van felyezve a dolog. Túl nagy sebzést nem okoznak, szóval ha véletlen meg is marna egy-kettő, nem lesz semmi bajunk.
Támadás: Szúrás

Varjú:

VarjúSzármazás: Varjak, amik T-Vírussal fertőződtek meg. Ezek a varjak a Raccoon Erdőben és környékén éltek. A vírus hatására agresszívak lettek, és természetesen csak a táplálkozás vezérli őket , akárcsak a többi hasonló élőhalott lény.
Taktika: Valójában túl nagy veszély nem jelentenek ránk. Nem is kötelező megölni őket, de ha mégis úgy döntenénk esetleg, akkor egy (maximum kettő) pisztolylövés megteszi a hatását. Ha elkapnak minket, akkor tépkedni kezdenek minket, és amíg ez tart, nem tudunk tenni semmit.
Támadás: Tépkedés

Óriáspók:

Származás: Hatalmasra nőtt pókok... Szőrösek és undorítóak... Ez az elváltozás csakis a T-Vírussal magyarázható. Ezek a pókok méreggel is rendekeznek, amit ha ránk köpnek, akkor az életerő státuszunk átvált „POISON”-ra, ami annyit jelent, hogy az életerőnk lassan csökken. Ha teljesen lecsökken, akkor annyira legyengülünk, hogy már egy karcolás is elegendő a halálunkhoz. A POISON állapot halált nem okoz! Ezt az állapotot csak és kizárólag a kék növény segítségével tudjuk orvosolni! (illetve olyan növénykeverékkel, ami tartalmazza a kék növényt)
Taktika: A pókokkal nem tanácsos foglalkozni... Azokon a helyeken, ahol észleljük a populációjukat, egyszerűen rohanjunk el mellettük. Ha viszont mégis úgy döntünk, hogy nagyon utáljuk őket, és nagyon ki akarjuk nyírni őket, akkor pedig a Shotgun tökéletes gyilkoló eszköznek fog bizonyulni. Miután lelőttünk egy pókot, rögtön előjön belőle egy rakás kis pók. Kellett nekünk hősködni?  Nyugalom, ezek a kis mocskok nem tudnak nagyon ártani nekünk, mindössze ugrálnak ránk, és próbálkoznak, de aggodalomra nincs ok.
Támadás: Sav köpés, ütés, ugró harapás

Chimera:

ChimeraSzármazás: Ismét egy B.O.W. kudarc... Létrehozásukhoz egy T-Vírussal fertőzött légy DNS-ét egyesítették egy módosított emberi DNS mintával. Az eredmény egy ocsmány, torz szörnyszülött. Repülni nem tudnak, mivel a testsúlyuk igen csak nagy a szárnyaik méretéhez viszonyítva. Közlekedési útvonalként a szellőző rendszert használják. Az inteligenciájuk sajnos nem lett nagyobb egy szúnyogétól, ezért B.O.W.-ként használhatatlannak bizonyultak. Az Umbrella Corporation azért nem függesztette fel a Chimera kisérleteit, mert még fűzött reményeket a dologhoz. Támadási módszereik ugyanis igen kifinomultak, és sokoldalúak. A víruskitörés előtt azért legyártottak egy pár ilyen borzalmas lényt, akikkel majd találkozhatunk is az Umbrella laborban.
Taktika: Amikor csak tehetjük, inkább meneküljünk el előlük, de ha gondoljuk, egész nyugodtan ki is irthatjuk őket. A legyilkolásukhoz mindenképpen a Colt Python a legmegfelelőbb fegyver! (illetve Jill-lel a Bazooka savas töltényekkel) Vigyázzunk, mert képesek a plafonon mászni, és váratlanul lenyulhatnak éles karmaikkal, ezáltal akár komolyabb sebzést is okozhatnak.
Támadás: Karmolás a plafonról, felütés, nyakba ugrás (ez ritkábban történik meg, de ha megtörténik, akkor nem nagyon tudunk semmit tenni ellene)

Yawn (óriáskígyó):

Származás: Szintén egy B.O.W. kisérlet kudarcáról van szó. Egy mérgeskígyót kezeltek T-Vírussal, de a kísérlet csődöt mondott, amikor a kígyó méretei drasztikusan elkezdtek növekedni. A kisérleti alany megszökött, és azóta sem sikerült megtalálni. A kígyó inteligenciája tökéletesen megmaradt, és hatalmas méretei lehetővé teszik számára a nagyobb áldozatok elejtését. (akár egy embert is képes egészben lenyelni) Yawn a laborból a Kastélyba szökött, és ott él, ott vadászik. Gyilkos mérge elképesztően erős! Bár van rá ellenszer, de ha nem sietünk gyorsan, akkor a megmérgezett áldozatnak befellegzett.
Taktika: Yawn-nal a játék során kétszer találkozunk. Először egy poros raktárszobában támad ránk. Jill-lel a legajánlatosabb fegyver a Bazooka savas töltényekkel felszerelve, Chris-szel pedig nincs más választásunk, mint a Shotgun. Tudunk cselezni a kígyóval, hogy elkerüljük a harapásait, de ugyanakkor be is tudunk ragadni mellé, és ha ez megtörténik, akkor már bizony elég kevés esélyünk van a túlélésre. Ha beragadtunk, és nem tudunk szabadulni tőle, akkor nem marad más hátra, minthogy eszeveszetten szórjuk a lőszert, amíg ki nem múlik. Ellenkező esetben pedig állandóan legyünk mozgásban, és úgy tüzeljünk rá, hogy közben próbáljunk elmenekülni a harapásai elől... A második találkozásnál egy zongorateremben futunk vele össze. Itt már nálunk kéne, hogy legyen a Colt Python. Ha nálunk van, akkor most az egyszer ne takarékoskodjunk a lőszerrel! Ha viszont még nem szereztük meg, akkor marad az előző taktika. Mindenképpen legyen nálunk erős gyúgyító eszköz!
Támadás: Harapás

Neptune (cápa):

Neptune (cápa)Származás: “Ő” is egy szigorúan titkos B.O.W. kísérlet volt. A kísérlet titkos elnevezése FI-03 volt, és lényege, hogy megtapasztalják a T-Vírus működését tengeri élőlényeken is. A kísérlet alatt egy nagy fehér cápába fecskendeztek T-Vírust. A cápa fertőzött állapotában hozta világra két ivadékát. A kísérlet szintén csalódás volt csak, mivel a cápák agresszivitása nem növekedett kellőképpen. Persze mutattak elváltozásokat, de azok drasztikusan kicsik voltak. A Neptune-okat a Spencert Kastély melletti erdei ház alagsorában tárolták.
Taktika: A Neptune elleni taktika igen egyszerű. Mindössze egy kulcs kell, hogy nálunk legyen, ami nem jelenthet gondot, ha minden helyiséget megfelelően átvizsgáltunk, mielőtt lemegyünk a cépékhoz. Ha nálunk van a kulcs, akkor csak a megfelelő (bal oldali) ajtón kell berohannunk, ha a nyomunkba erednek a cápák. A víz egy kicsit lassítani fogja haladásunkat, de lesz elég időnk, hogy beérjünk a kis szobába. Ha beértünk, engedjük le a vizet, és máris ártalmatlanná tettük a dögöket! Harcolni teljesen felesleges ellenük.
Támadás: Harapás, leteperés (csak akkor fordul elő, ha már gyengék vagyunk, és a nagy cápa közel férkőzik hozzánk... halálos...)

Black Tiger:

Származás: Egy normál óriáspókról van szó végeredményben, viszont külön szekcióba kell sorolnunk őt, mivel a T-Vírus nála különleges hatást ért el. Brutális méretnövekedés lépett fel. 3-szor nagyobb társainál, és kb. annyiszor veszélyesebb is. Az Arklay Kutató Intézet földalatti részlegeiben él.
Taktika: Valójában nem olyan nehéz elintézni, mint amilyen randa. Jill-lel használjuk a Bazooka-t vagy a Colt-unkat, Chris-szel pedig szintén a Colt-ot vegyük kézbe, és a legjobb taktika szerint szaladjuk körbe a nagy pókot, majd mindig az oldalán lőjük meg! Ő úgy szeret támadni minket, hogyha szemben van velünk, tehát amíg mi így sorozzuk, addig ő a helyezkedéssel lesz elfoglalva, így talán meg úszhatjuk a dolgot egyetlen sérülés nélkül is. Közben normál pókok is ránk támadnak, de velük nem fontos törődni. Miután megöltük, egy csomó kispók fogja elözönleni a helyiséget, de velük ne törődjünk! (ha nagyon ugrálnak, akkor tapossuk el őket)
Támadás: Méregköpés

Plant 42:

Származás: Egy bizonyos Henry Sarton nevű botanikustól származó ötlet szerint egy növényen teszteljék le a T-Vírust! A növény drasztikus méretnövekedést produkált. Lelőhelye az erdei házban van. Állandó T-Vírus utánpótlásra van szüksége a fennmaradáshoz, ezért gyökerével szinte teljesen benőtte az egész házat, hogy T-Vírus forrásra leljen. Ahogy a Neptune kitört akváriumából, a víz teljesen elárasztotta az alsó szinteket. Ez a víz természetesen fertőzött, így tökéletes T-Vírus utánpótlást jelent a növény számára.
Taktika: A kutatók kifejlesztettek egy erős toxikus anyagot a növény ellen, (V-JOLT) amit ha a növény gyökerére öntünk, jelentős mértékben degradálja annak képességeit és erejét. Ezt a bizonyos mérget ki kell kevernünk, ha könnyedén el szeretnénk bánni a növénnyel. Jill esetében ez nem jelent gondot, mert a hölgy ehhez is ért. Chris esetében viszont a növény rabul ejt minket, ám ekkor Rebbeca a segítségünkre siet, és majd vele kell ezt a keverési procedúrát lebonyolítanunk. A keverés egy kis szobában zajlik, ahova csak az azt lezáró kód megfejetése után tudunk belépni. A V-Jolt kikeveréséhez szükséges információkat megtaláljuk a “V-JOLT Report” nevű könyvecskében, a többi infót pedig a kis keverőszobában a falra írva lelhetjük. Vigyázat, mert ha valamit rosszul keverünk, akkor mérges gáz szabadulhat fel. Ha ez megtörténik, akkor azonnal hagyjuk el a helyiséget, és mire visszatérünk majd, már eloszlik a gáz. Ha a keveréssel sikeresen megvagyunk, akkor a löttyöt vigyük le a cápákhoz, és ott egy kis szobában megtaláljuk a növény gyökerét, amire öntsük is rá szépen! Ekkor már könnyedén el tudjuk intézni, akár egy Shotgun segítségével is a gigantikus virágot.
Támadás: Ütés, méreg szórás

Tyrant T-002:

Tyrant T-002Származás: Az első igazi Tyrant modell (T-002), ami totális kudarc, ugyanakkor áttörés is egyben. Kudarcnak azért nevezhető, mert valójában egy inteligens gyilkológépezetet akartak alkotni, amely parancsokat teljesít. Ez teljes egészében nem jött össze, viszont létrehoztak egy különlegesen erős szörnyet, amelynél hatalmas mennyiségű T-Vírust alkalmaztak. Teste valamilyen szinten megőrizete emberi formáját, csupán magassága növekedett sokat, valamint bal karján halálos karmok keletkeztek. A lőfegyverekkel szemben hatalmas ellenállást mutat, valamint képes további mutációkra is. Albert Wesker volt a vezetője a Tyrant projectnek. Ezt a lényt ő “programozta be” méghozzá arra a feladatra, hogy minden S.T.A.R.S. katonával végezzen Raccoon City területén. A lény “programozása” agymanipulációs úton történik.
Taktika: Colt Python... Első sorban ezzel essünk neki Tyrant-nek! Szaladjunk el a terem egyik végébe, célozzunk, és lőjünk! Ha nincs túl sok lőszerünk a Colt-hoz, akkor minden esetre legyen nálunk más fegyver is! (Shotgun, Bazooka) A Tyrant-tel való második találkozásunk (helikopterleszálló) nem biztos, hogy létrejön. Mindez attól függ, hogy hogyan vezettük a történetet az eddigi játékunk során. Ha viszont mégis találkoznánk vele, akkor feltétlen legyen nálunk a legerősebb fegyver, élettöltő és egy szabad hely is! Amikor másodszor harcolunk vele, már végbement a szörnyön némi mutáció, szóval sokkal gyorsabb és erősebb is. Próbáljunk sokat mozogni, kitérni az ütései elől, és közben lőjük folyamatosan! Egy idő után megérkezik Brad, és ledob nekünk a helikopterből egy rakétavetőt. Azt gyorsan kapjuk fel, célozzunk vele Tyrant-re, és lőjünk! Ha jól céloztunk, a rakéta megsemmisíti őt.
Támadás: Karmolás (első harc), leütés (második harc), rohanó karmolás (második harc), leszúrás (második harc), felnyársalás (mindkét harc – halálos)