Játékmenet

A játék indításakor két játszható karakter közül tudunk választani. (Chris Redfield és Jill Valentine) A kiválasztott karaktertől függően indul a játék történeti felvezetése, és ettől függ a történet különböző elemeinek a fojamatos kirajzolódása is. Természetesen a fő történeti szál mindkét karakter esetében ugyanaz marad. A játékban végrehajtott cselekményeink nagyban befolyásolják a történet befelyezési szekcióját is! Természetesen a legjobb befelyezés a valós, és annak alapján folytatódik a Resident Evil sorozat is később.

A játék külső nézetes kamera rendszerrel jelenik meg előttünk. Előrerenderelt, álló háttereken mozognak a háromdimenziós karakterek. Helyiségenként több kameranézet áll rendelkezésünkre, ami az általunk irányított karakter helyzetétől függően állandóan váltakozik. Az mozgás vezérlése állandó, tehát a különböző kameraállásoktól függetlenül változatlan marad. Ha felfelé toljuk az analóg kart, akkor karakterünk mindig előre halad, és nem számít, hogy éppen szemben áll velünk avagy háttal. Fegyvereinket, tárgyainkat, életerőnket külön egy bizonyos Inventory képernyőn tudjuk nyilvántartani. Ha ezt a képernyőt előhozzuk, akkor a játék megáll, és amíg vissza nem térünk, úgy is marad. Ezen kívül még helyeztünket is be tudjuk határolni, ami szintén egy külön képernyőt kapott az Inventory-n belül. (Map) A játék mentési rendszere szerint tintaszalagokat kell keresnünk (Ink Ribbon), amit írógépeknél tudunk felhasználni, ezáltal elmenthetjük a játékot. Út közben dokumentumokra, naplókra és egyéb iratokra lelhetünk, amelyek történeti kiegészítésként szolgálhatnak, vagy éppen a játék során többször is előforduló fejtörőket segíthetnek megoldani.

Feladatunk, hogy ebben az embertelen szituációban higgadtak maradjunk, és megpróbáljunk megoldást, kiutat keresni erről a szörnyűséges helyről. Egy titkos szervezet - becsületes nevén The Umbrella Corporation - vírusokon való kisérleti kudarcainak lehetünk áldozatai, és egyben túlélői is. A T-Vírus elszabadulása... Egy kastély (The Mansion), tele borzalommal és félelemmel... Élőhalottak, különbözőbbnél különbözőbb szörnyek, kisérleti alanyok támadnak majd ránk, de csak egy dolog számít: a túlélés!