Ismertető

 

Resident Evil Gun Survivor

Mi lehet még annál is félelmetesebb, ha látjuk ahogy ránk ugrik egy zombi egy bezártnak hitt ajtó mögül? Vagy épp annál, ha a kameranézet miatt nem látjuk csak halljuk, ahogy egy licker valahol fölöttünk csüng a plafonon alig várva, hogy ránk ugorhasson? Egyetlen dolog. Ha mindezt FPS-ben éljük át. Ha szemtől szemben állunk a zombikkal miközben azok kinyújtják rothadó karjaikat, hogy magukhoz öleljenek, ha a zombi kutyák cikkcakkban szaladnak felénk, majd a torkunknak ugranak. Nos, a Gun Survivor pont ezt a plusz kanál adrenalint tartalmazza, és adagolja számunkra kíméletlenül.

A játék abból az időből való, amikor a grafika még nem jutott el arra a szintre, hogy pár óra játék után már hajlamosak vagyunk összekeverni a képernyőn látottakat a híradó képsoraival. Ennek ellenére az FPS megvalósítás egyszerűen letehetetlenné teszi a játékot. Én már rég veterán RE játékosnak tartottam magam, mikor leültem vele játszani. Tudtam, hogyha feltűnik egy ellenfél, akkor minél gyorsabban célozni, majd tüzelni kell. Shotgun esetén érdemes áldozatainkat közel engedni, zombiknál pedig fejre célozni. De mindez FPS-ben? Kiborító. Először örvendezünk, hogy végre, nem reménykednünk kell egy fejlövésben, hanem mi magunk vitelezhetjük azt ki, de mikor szembekerülünk az első zombival, minden megváltozik. Felénk tipegő ellenfelünk, szemtől szembe sokkal félelmetesebb. Enyhén remegő kézzel próbáljuk becélozni a fejét fénypiszolyunkal, de rendre minden lövés mellé megy. És hiába csak egy játékról van szó, ahogy a húsra éhező pofa egyre közelebb ér, bizony szép fokozatosan pánikba esünk. Aztán már csak próbáljuk pumpálni a golyókat rothadó ellenfelünkbe, mikor belénk hasít a felismerés: "Ezek nem döglenek meg egy lövéstől." Ilyenkor általában már túl késő, hogy kettőnél több lövést leadjunk, és tapasztalat ide, tapasztalat oda, 5 perce ülünk a játék előtt és már meg is van az első harapásunk. És ez mind még csak a kezdet. Mert ezután ennél csak rosszabb vár ránk minden egyes ajtó mögött. Persze hamar megtanuljuk, hogy a fejlövés hasznos, de ugyanakkor nem egyszerűen kivitelezhető, szóval maradnak a nagyobb testfelületek. De akkor is ott vannak még a kiszámíthatatlan mozgású kutyák, vagy épp a félelmetes lickerek, amikbe sokkal több kell néhány tölténynél.

A Gun Survivor egy másik oldalát mutatja meg a RE világnak, ami még félelmetesebb, és talán még egy fokkal nagyobb kihívást jelent. Ezek után már csak hab a tortán, hogy a játék során egy érdekfeszítő történetben derül fény szép lassan, emlékezetkiesésben szenvedő hősünk múltjára, ami gondolom mondanom sem kell, csak fokozza a borzongást. A játék a maga nemében egy igazi mestermű, hiszen a játéktermekben megismert Time Crisis perspektíváját ötvözi a RE rettegéssel teli, sötét világával. A Gun Survivor a RE sorozat azon részei közé tartozik, ami elé leülni nem egy komoly kihívás, felállni előle viszont már vetekszik a lehetetlennel.